Калина Андролова Непрекъснато се твърди от политици и анализатори, че докато

...
Калина Андролова Непрекъснато се твърди от политици и анализатори, че докато
Коментари Харесай

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова

 

Непрекъснато се твърди от политици и анализатори, че до момента в който има война в Украйна, у нас ще бъде по този начин. Един от тях, който е в лидерския кръг на основна партия, даже ми съобщи, че не можело да се пикае против вятъра (извинявам се за израза!). Налагало се най-сетне сериозно настроените да свикнат, че ПП били закономерни в тази конюнктура, тъй като били конфигурирани, с цел да се подсигурява решаването на съюзническите ни задания по линия на НАТО и съгласно американската теория за сигурност. Затова нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи смеят да подхващат някакъв ход за събаряне на кабинета, макар че им се желае Политическа партия да не дирижират обстановката. Системните партии бяха демонизирани, с цел да бъдат обяздени, а след това усетихме и по какъв начин се прави ала-бала с машинките, с цел да се настанят куклите стабилно на политическата сцена.

 

През десетилетията на своето битие Европейски Съюз се считаше за някаква противотежест на американската суперсила. Европейски Съюз беше нещо като партньорско безшумно несъгласие, по-окултуреното, по-малко милитаризираното другарче на Съединени американски щати, само че сякаш независимо в своите ползи. Войната в Украйна обаче разкри тежката взаимозависимост на Европа от Съединени американски щати. Америка управлява изцяло Европейска комисия най-малко през нейния ръководител, само че и през деликатния асортимент на комисарите. Така Брюксел привежда всички нужни решения, обслужващи ползите на американския фактор, за осъществяване от националните държавни управления. Съвсем явно е, че Европейски Съюз е в стопански крах. Ако през 2008 година стопанската система на Европейски Съюз е била малко по-голяма от тази на Америка, то през 2023 година стопанската система на Съединени американски щати е с една трета по-голяма от тази на Европейски Съюз и Англия взети дружно. В момента доста европейски компании напущат континента, търсейки опция да понижат оперативните си разноски. И избират две места – Съединени американски щати и Китай.

 

Чуждестранните вложения в Германия безусловно се срутват, до момента в който самата Германия е направила директни вложения на стойност 135 милиарда евро през предходната година, от които едвам към 10 милиарда са в Германия. Войната в Украйна отслабва Европа. Докато САЩ се пробват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да стартира разпад на федерацията, да пресечен всички връзки сред Европаи Русия, да съживят НАТО и да тръгнат към незабавно превъоръжаване на една част от света през американския ВПК.

 

Следва да се каже, чеевропейският истаблишмънт, т.е. върхушката на Европейски Съюз, води сполучлива агитация, че Съединени американски щати са стратегически съдружник и боен страж на Европа, а не съперник за световно значение и противник. Тази невероятна илюзия трансформира Европа в пешка, в губещ континент. Загубата се подхранва и от технологията за инсталиране на куклени държавни управления в националните страни. Полагат се старания за създаване на фрагменти, които програмирано се издигат в изборни процеси, стартират се по върховете на партиите, в тях изкуствено се инжектира политическа тежест, като им се обезпечава компактно наличие в медиите. Така се конструира практична агентура от комфортни хора, ситуирани в целия политически набор – вляво, вдясно, в центъра и даже се обезпечава скоростно нахлуване в някои неразбираеми сезонни политически форми. Например при Асен и Кирил процесите бяха забързани, само че напълно забележими като логаритъм, тъй като ковидът, президентът Радев, някои наранени предприемачи и спонсори на протеста против Борисов реализираха мачкането на ГЕРБ, а след това на метеното ни стовариха така наречен „ харвардци “, които разполагаха с голяма и безусловна медийна поддръжка и проведена агитация. Такава агитация не може да се обезпечи от вътрешния политически пазар. Това е отработена скица, която доста внезапно показва на ГЕРБ и Движение за права и свободи по какъв начин се овладява менталната и обществената сила в едно общество. Как тази сила може да унищожи всяка власт, колкото и да е непоклатима, в случай че Съединени американски щати решат, че това им е належащо. В момента държавното управление на Политическа партия има една съществена задача: да приготви територията на България за стратегическа приложимост, да построи оперативни благоприятни условия, да я сложи в зоната на присъединяване по линия на предстоящ конфликт в Черноморския район. 

 

И в случай че в обществото се натрупва политическо неодобрение и боязън, то е тъй като този толкоз значим развой, обвързван с бъдещето и националната сигурност на страната, е вложен в ръцете на един неуместен куклен план като Политическа партия. Това е основна и обидна неточност на американския фактор. Изборът на несъстоятелни, неподготвени и да си го кажем напряко, карикатурни носители на държавността. Но когато една световна мощ, която има лостове за въздействие, подхожда към решение на своите задания и работи за своята теория за световно превъзходство, тя не се преценява с методите и средствата, с това дали управлението на Политическа партия е задоволително обезпечено с разсъдък за комплицирания миг. Тъкмо противоположното.

 

Кризата изисква използването на пряк слугинаж, на хора, които идват извън и не са свързани с националната политическа тъкан, с цел да могат да вземат груби, бързи и несъобразяващи се с локалните вреди решения.

И в случай че някой публицист, политик или държавник се осмели да приказва нещо друго от уговорката на официозните медии към неолибералната докса, той бива дамгосан като националист, болшевик, русофил, путинист, последовател на Орбан, на Тръмп, на Ердоган и прочие И няма сериозна общественост, която да подсигурява интелектуалната нравственос. И етиката на демократичното общество. Тъкмо противоположното. Имаме реактивни публични групи, които изхвърлят с групов удар този, който се е осмелил да мисли. Неолибералното общество се крепи на два стълба.

 

Първият е мека цензура с следено изхвърляне в периферията на непослушните. Така се обезпечава доминация на неолибералната теория. А вторият дирек е цялостен разпад на обществените правила – голяма независимост на заниманието, която даже се насажда и подтиква съзнателно, с цел да в профил появяването на политически датчици в индивидите, да им сътвори принадлежност към различен тип общности и форми на идентификация, да ги освободи от национализмите. И двата стълба подсигуряват успеваемостта на придвижването на световния капитал. Настоящият неолиберален ред подсигурява, че наднационалните корпорации могат свободно да проникват на териториите на националните страни и да откриват свои правила, да съжителстват комфортно с разпадащите се функционалности на националната власт. Така индивидът на 21-ия век плува самичък в потока от информация и ако е образован, основава свой интерпретативен модел. Или, което е по-вероятно, се трансформира в биологична машина, протеинов компютър, който е усвоен от политическата агитация за задачите на световния конфликт.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР